Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Βενιζέλος στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ κι εμένα γιατί με ταλανίζουν τόσα ερωτηματικά?



Παρακάτω ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του υποψήφιου πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από την χθεσινή Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.  

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την γενική εικόνα που αποκόμισα τόσο από το συμβούλιο όσο και από τον λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτό που θα ήθελα όμως είναι να θέσω τα αφελή ερωτήματά μου προς σχολιασμό με στόχο να αντιληφθούμε παρέα αυτά που ενδεχομένως μόνη μου να μη δύναμαι να κατανοήσω. 

"Χθες η Ελλάδα απέφυγε τη χρεωκοπία", είπε ο Ευαγ. Βενιζέλος ξεκινώντας την ομιλία του στο ΣΕΦ. Δύο γεγονότα σημάδεψαν τις χθεσινές αποφάσεις, κατά δήλωσή του. Ένα χρηματοοικονομικό και ένα πολιτικό τα οποία δίνουν μία τεράστια ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ξεπεράσει τα μέχρι σήμερα προβληματά του. «Απευθύνομαι εξ ονόματος όλων μας στον ελληνικό λαό »   είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει λέγοντας   «του λέω ένα μεγάλο ‘‘ευχαριστώ’’ για τις θυσίες, την προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή, ενώ τώρα που η στιγμή είναι θετική οφείλουμε να κοιτάξουμε ξανά στα μάτια τον κάθε συμπολίτη μας και να του πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια ένα μεγάλο ‘‘συγγνώμη’’ για τα μεγάλα λάθη που βαρύνουν και την παράταξή μας».

  •  Υπήρχε τελικά πιθανότητα χρεωκοπίας? Μήπως είχα λανθασμένη εντύπωση ότι δεν συνέφερε κανέναν και ειδικά τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χρεοκοπήσει η χώρα;


  • ''Τεράστια ευκαιρία'' για τον Ελληνικό λαό? Ευκαιρία ως προς τι? Μάλιστα, η σιωπηλή ανοχή τους στο πολιτικό καθεστώς της Μίζας και της Ασυδοσίας τις προηγούμενες δεκαετίες δεν συνυπολογίζεται στις ευθύνες για την σημερινή τροπή της κατάστασης? Ο υπερδανεισμός της χώρας δεν θα επιστραφεί με ''τόκους'' κάθε μορφής από τον ίδιο τον Λαό? Να τους ευχαριστήσουμε λοιπόν που δεν συνηγόρησαν στον αφανισμό μας?


  • ''Συγγνώμη'' Χμ... ακούστηκε ότι πρώτη φορά πολιτικό πρόσωπο ζήτησε συγγνώμη... Αν και δεν το νομίζω - μια καλή ιδέα θα ήταν ένα Video με τις συγγνώμες που ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια δια στόματος πολιτικών προσώπων -  θεωρώ πως η εκφορά της λέξης και μόνο δεν διαφοροποιεί ούτε τα γεγονότα ούτε και τον επιμερισμό των ευθυνών. Είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μια συγγνώμη - και να θεωρηθεί ως μέγα πολιτικό ήθος και τόλμη - όταν η ατιμωρησία στους κύκλους των πολιτικών προσώπων  διατηρείται? Όταν οι ανειδίκευτοι συνεχίζουν να κατέχουν καίριες θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς? Όταν η ανεργία καλπάζει? Όταν η επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη? 
Με την διακήρυξη για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας για αυτή την «νέα κοινωνική συμμαχία» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη γιατί στόχος είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.
  • Πώς μπορεί να ζητάμε κοινωνική συμμαχία όταν δεν αναπτύσσεται αν μη τι άλλο πανελλαδικά ένα κεντρικό πρόγραμμα σχεδιασμού και ένας άξονας ενεργειών  αναπροσδιορισμού των επενδυτικών, επιχειρηματικών και επαγγελματικών αναγκών και δυνατοτήτων αυτού του τόπου? Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία τόσο ο ιδιώτης όσο και ο επαγγελματίας θα βοηθηθεί για νέους προσανατολισμούς και προοπτικές? Προσωπικά αφουγκράζομαι ότι στην αγορά οι ευκαιρίες κυκλοφορούν όπως πάντα στους κύκλους των ισχυρών ( πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά ) και ο απλός πολίτης, ο μικρός επαγγελματίας παραπαίει και διακυβεύει την επιβίωσή του μέρα με τη μέρα. 
«Πρέπει να διαχωρίσουμε την θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, από τον εξίσου επικίνδυνο αριστερότροφο τυχοδιωκτισμό και από τους εκφραστές της ‘‘συμπαθητικής υπεκφυγής’’ που λέει ‘‘ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο πρόγραμμα’’» είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι η νίκη, το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις». «Αρχίζουμε σήμερα ξαναγράφοντας τους όρους σχέσεις μας με τον λαό και έχοντας κατά νου τον ποιητή που είπε ότι ‘‘εθνικό είναι το αληθές’’» ανέφερε, χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.
  • Μπερδεύτηκα τώρα ''η κοινωνική συμμαχία'' δεν ήταν αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω?  Με ποιους ως εταίρους θα επιτευχθεί? Τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ? Από ότι γνωρίζω το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατικό. Οι απόψεις και οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα  του κάθε Έλληνα πολίτη. Μήπως η Αλαζονεία τελικά και η έλλειψη Σεβασμού συνεχίζει να κυριαρχεί στους κόλπους των κρατούντων? Πώς μπορεί κανείς να εμπιστευτεί μια αλλαγή όταν δεν διαφαίνεται αλλαγή στην νοοτροπία και στην ξύλινη και ασεβή γλώσσα που χρησιμοποιούν τα κόμματα? 
  • Στόχος είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ... τώρα εγώ γιατί πιστεύω ότι στόχος θα έπρεπε να είναι άλλος? Ίσως θα έλεγα με αφέλεια η βελτίωση των κομμάτων και των εκπροσώπων τους και κατ επέκταση - ανεξάρτητα της εκλογικής νίκης -  στόχος δεν θα έπρεπε να είναι οι εποικοδομητικές προτάσεις, οι λύσεις και η διάθεση συνεργασίας  και συμπόρευσης ( από όποια θέση και αν βρίσκονται ) για ένα ευοίωνο μέλλον αυτού του τόπου? Πόσο ακόμα θα κυριαρχεί η αντιπαλότητα και τα μικροκομματικά συμφέροντα στους κόλπους της Βουλής?   

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έτυχε στο ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι «αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το πολιτικό κόστος και από δικές μας εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και γιατί άλλες δυνάμεις κρύφτηκαν». «Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις, αργήσαμε τις ρήξεις με συντεχνίες, αλλά κάποιοι άλλοι λειτουργούν ως μεταπράτες συντεχνιών, ενώ εκτοξεύονται και μεγάλες ποσότητες ανεύθυνου πολιτικού λόγου» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. «Χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και ένα νέο εθνικό συμβόλαιο με μια διαφορετική αντίληψη για την δημοκρατία και την πολιτική» είπε ο κ. Βενιζέλος.
  • ''Έτυχε στο ΠΑΣΟΚ? καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις, αργήσαμε τις ρήξεις με τις συντεχνίες. '' Αν δεν απατώμαι αναφέρεται για τα 2 τελευταία χρόνια, εξού και το έτυχε. Τώρα να σκεφτώ ή να μην σκεφτώ δυνατά όχι πείτε μου? Ουδεμία κουβέντα δεν διέκρινα παραδοχής ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ( μια και αναφέρεται στην παράταξη  διαχρονικά ως ισχυρό λαϊκό κόμμα που λόγω της κατάστασης αναγκάστηκε να χάσει το λαϊκό του πρόσωπο )  κυβερνούσε αυτόν τον τόπο να έκανε κάτι διαφορετικό. Από το 80 και μετά δημιουργούσε ή δεν δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πάντα ότι χρήματα υπάρχουν ( καλά να είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια  και οι δανεισμοί  ) σωστά ? Δεν ήταν πάντα οι γνωστές συντεχνίες (  ή και καινούργιες ανάλογα με τις ανάγκες του κόμματος), τα συνδικάτα και οι διοριζόμενοι στο δημόσιο ο ΛΑΟΣ  στον οποίο απευθυνόταν και εξυπηρετούσε? Και αν όχι γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε? Πέρασαν σκάνδαλα για σκάνδαλα, πέρασε η φούσκα του χρηματιστηρίου ( η μέγα απάτη όλων των εποχών ) και ακόμα μιλάμε για ΕΤΥΧΕ? 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε, τέλος, σε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση, απευθύνοντας πρόσκληση «σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας σήμερα, δεν είναι, αλλά αύριο θα είναι».
  • Μακάρι. Τώρα εμένα γιατί με ταλανίζουν ακόμα τα παραπάνω αφελή ερωτήματα? 


dk 


Πηγή αποσπασμάτων: http://www.kathimerini.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου