Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τι είναι η δήλωση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; (CSR Assurance)

΄

CSR Assurance Statement

Δήλωση Κοινωνικής Ευθύνης


Τι είναι η δήλωση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; (CSR Assurance Statement)



Σε ποιες επιχειρήσεις έχει εφαρμογή η αναφορά κοινωνικής ευθύνης?

Πρώτα απ’ όλα όλες οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο οφείλουν να κάνουν αναφορές «Κοινωνικής Ευθύνης» σε ετήσια βάση. Η δήλωση «Κοινωνικής Ευθύνης» (CSR Assurance statement) είναι η αναφορά που κάνει μια εταιρεία σχετικά με τις πρακτικές/δράσεις της σε θέματα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας (προστασία περιβάλλοντος, ανθρώπινα δικαιώματα, παιδική εργασία, ασφάλεια στην εργασία κ.α). 
Όλες οι επιχειρήσεις ωστόσο μπορούν να εκδώσουν αναφορές ΕΚΕ, βελτιώνοντας έτσι το εταιρικό τους προφίλ. Ειδικά εάν επιθυμείτε να, ή ήδη, συνεργάζεστε με οργανισμούς / πελάτες που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που η εταιρεία σας συμπεριφέρεται σε ευαίσθητα για την κοινωνία θέματα, οι αναφορές «Κοινωνικής Ευθύνης» είναι το κατάλληλο εργαλείο για την έναρξη ή την ενίσχυση της συνεργασίας με αυτούς. 

Οφέλη από την αναφορά:

Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σας στα μάτια και στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού που θεωρεί ότι η εταιρεία σας συμπεριφέρεται υπεύθυνα σε θέματα σεβασμού των εργαζομένων της, των πελατών της, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας στην εργασία, αποφυγής κοινωνικών διακρίσεων και συμμετέχει σε κοινωφελείς δραστηριότητες.

Διευκολύνει τη συνεργασία σας με μεγάλους οργανισμούς ή / και πελάτες που απαιτούν από τους συνεργάτες ή τους προμηθευτές τους συγκεκριμένη συμπεριφορά σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. μη χρησιμοποίηση παιδιών στο εργατικό δυναμικό τους, αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των δυο φύλων, κτλ).

Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της εταιρείας σας από το καταναλωτικό κοινό λόγω των δηλώσεων σε εφημερίδες ή από τη συμμετοχή της εταιρείας σας σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα.Διευκολύνει τη συνεργασία σας με τις Τράπεζες και τους Ασφαλιστικές Εταιρείες οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τις επιδόσεις σας σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα. 

SA 8000

Τι είναι το SA 8000;


Το SA8000 είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρότυπα διεθνώς, το οποίο περιέχει τις απαιτήσεις για Σύστημα Διαχείρισης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για τη διαρκή βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στην επιχείρηση, η οποία θα το εφαρμόσει.  Το πρότυπο εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον SAI (Social Accountability International) το 1997, αναθεωρήθηκε το 2001 και εκδόθηκε για τρίτη φορά το 2008. Παρέχει μία κατανοητή και ευρύτατα αποδεκτή βάση για την διασφάλιση δίκαιων και με σεβασμό προς τον άνθρωπο συνθηκών εργασίας.
Αποστολή του SAI είναι να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως μέσω του διεθνούς προτύπου SA8000. Βασιζόμενο στα πρότυπα του International  Labour Organisation (ILO) και της συνθήκης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (UN Human Rights Convention) είναι το ευρέως αποδεκτό και βιώσιμο σύστημα ηθικής διαχείρισης του εργασιακού περιβάλλοντος.
ISO 14001

Τι είναι το ISO 14001?

Το Διεθνές Πρότυπο ISO14001 καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και την εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης/ΣΠΔ (Environmental Management System/EMS).
Πηγήhttp://www.greece.lrqa.com


Προσωπικά συμπεράσματα από το Φόρουμ  http://csringreece.gr/forum/agenda.php
Το θέμα του συνεδρίου: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Θα συνοψίσω το συμπέρασμα, αν θέλουμε να έχουμε προοπτική, αν οραματιζόμαστε μια καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά μας πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η δραστηριότητα που ασκεί ο κάθε Έλληνας επαγγελματίας πρέπει να συμπεριλαμβάνει στα οφέλη του και το κοινωνικό όφελος. Η αρχή της ανταποδοτικότητας να γίνει τρόπος ζωής, ένα έμπρακτο ευχαριστώ στην κοινωνία με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Πρέπει πλέον να δούμε ως αυτονόητη πράξη, ως δεδομένη αντίδραση το ΄΄ έμπρακτο ευχαριστώ΄΄ προς την κοινωνία των πολιτών στην οποία οφήλουμε την επιβίωσή μας. . Ο επιχειρηματικός ''ηθικός'' προσανατολισμός είναι το μέλλον για μια κοινωνία καλύτερη, αποδοτικότερη και πάνω από όλα ανθρώπινη!!!  


dK 

1 σχόλιο:

  1. To mpdclub ανοίγει τα φτερα του κ πετα απο πολη σε πολη υλοποιώντας ακομα ποιο γρήγορα
    τον αρχικο του σχεδιασμο.
    Μεχρι τελος του 2012 θα εχει παρουσία κ συνεργάτες σε ολη τη χωρα!
    Καθημερινα προστίθενται νεες επιχειρήσεις κ ετσι ξεπεράσαμε τις 1.200 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις!
    Το σημαντικότερο ομως ειναι οτι καθημερινά μας ερχοντε νεοι άνθρωποι οι οποιοι ζητουν να συνεργαστούν μαζι μας!
    ετσι οι συνεργάτες μας ξεπερασαν τους 120!!
    Αμεση προτεραιότητα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΧΑΝΙΑ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟ ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΚΟΡΙΝΘΟ-ΚΩΣ-ΚΑΛΥΜΝΟ-ΜΥΚΟΝΟ!!!
    Ολοι αυτοι ασπάζονται τις ΑΞΙΕΣ μας κ συμμερίζονται τις ΙΔΕΕΣ μας για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ!!
    Εμεις με τη σειρα μας ειμαστε ανοικτοί σε καθε νεα συνεργασία κ φρεσκια ιδεα που θα μας κανει ακομα καλύτερους!
    Το mpdclub ειναι σημερα οι μεγαλύτερη κοινοτητα καταναλωτών!20.000 ΜΕΛΗ κ πανω απο 30.000 φιλοι !!
    Στοχος μας τελος του 2012 να είμαστε τουλάχιστον διπλασιοι!
    Ολοι μπορουν να παρουν ΔΩΡΕΑΝ τη καρτα φιλου [καρτα προνομίων ]στο www.mpdclub.gr .


    .. τελειώνοντας θελω να πω ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους τους συντελεστές αυτης της προσπάθειας
    κ να τους υποσχεθω οτι η ΑΓΑΠΗ τους κ η στηριξη τους μου δινει η δυναμη κ το κουραγιο να συνεχισω
    αυτη τη προσπάθεια...

    ....οτι συλλάβει το μυαλο του ανθρωπου μπορει κ να το υλοποιήσει ,αρκει να μη παρατήσει ποτε τη προσπαθεια!!
    WWW.MPDCLUB.GR
    με εκτιμηση
    Β Μουντακης
    Ιδρυτης του mpdclub

    ΑπάντησηΔιαγραφή