Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Επαγγελματικά ή προσωπικά στο τέλος πάντα παίρνεις αυτό που σου αξίζει
Θα ξεκινήσω να ξεδιπλώνω τις σκέψεις με ένα απόφθεγμα του Βολταίρου: 

''Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να αφιερωθεί κανείς σταθερά και απόλυτα σε ένα και μόνο σκοπό, τον οποίο να φωτίζουν ευγενή ελατήρια. Ένας τέτοιος αγώνας ανυψώνει και εξιδανικεύει τον άνθρωπο και εξασφαλίζει επιτυχία στη ζωή'' 

Ίσως να ακούγεται υπερφίαλο να μιλάει κανείς για ''επιτυχία στη ζωή'' εν καιρό κρίσης. 

Άποψή μου είναι ότι η προσωπική και ουσιαστική επιτυχία δεν ορίζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Ο μοναδικός παράγοντας που ορίζει την επιτυχία είναι ο ΕΑΥΤΟΣ μας. 

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να ορίσουμε και να καταλήξουμε μέσα μας στο τι σημαίνει ''Επιτυχία".  Είναι πολύ σημαντικό το τοπίο της Επιτυχίας μας να είναι ξεκάθαρο. Βέβαια είναι δεδομένο ότι δεν θα έρθει ποτέ από μόνης της να μας χτυπήσει την πόρτα. 

Η Επιτυχία είναι κατάκτηση. Εντοπίζω τι πραγματικά θέλω στη ζωή μου και με πίστη διεκδικώ την επιτυχία που μου αξίζει. 

Ένας τομέας που θα ήθελα να αγγίξουμε λόγω των συγκυριών είναι η επαγγελματική επιτυχία. Το τι σημαίνει επαγγελματική επιτυχία για τον καθένα ξεχωριστά διαφοροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του. 

Ανεξάρτητα της επαγγελματικής επιλογής, επιτυχημένος είναι πραγματικά εκείνος που καταφέρνει να την απογειώσει. 

Η επαγγελματική επιτυχία λοιπόν είναι η διαδικασία και η επίτευξη απογείωσης της επαγγελματικής επιλογής. 

Το ότι κλείνουν καταστήματα, βιοτεχνίες, μικρές επιχειρήσεις δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης και μόνο. Σκεφτείτε ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις πέρασαν και μια μεγάλη περίοδο ευμάρειας και μεγάλων κερδών. Τι έκανα λάθος; Έκαναν κάτι λάθος; 

Προσωπικά πιστεύω ότι χάσανε το όραμά τους. Τον σκοπό που ιδρύσανε την επιχείρησή τους και τον στόχο που είχαν θέσει. Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που σκοπεύει στην εδραίωσή του στην αγορά και κατ επέκταση σε μια επιτυχημένη πορεία χρησιμοποιεί όλες του τις δυνάμεις, δυνατότητες για την επίτευξη αυτού του σκοπού. 

- προετοιμάζει το έδαφος
- χτίζει τα θεμέλια
- οικοδομεί 
- συντηρεί 
- αναπτύσσετε 
- δεν επαναπαύεται ποτέ 
- και σέβεται όσους εμπλέκονται στην επιτυχία του ( πελάτες, συνεργάτες, κοινωνικοοικονομικό σύστημα )  

Οι δικοί μας επαγγελματίες, ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον, στην καλύτερη των περιπτώσεων μείνανε στο στάδιο του ''συντηρώ''. Τον αρχικό λοιπόν στόχο '' της επιτυχίας΄΄ τον αυτοαναίρεσαν. 

Όταν ο στόχος της επιτυχημένης πορείας ανταλλάσσεται με το πρόσκαιρο κέρδος δεν πρέπει να απορούμε που και η επιτυχία θα είναι αντίστοιχα πρόσκαιρη. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. 

Η επαγγελματική επιτυχία λοιπόν είναι μια ''Ιθάκη'' από μόνη της. 

Δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ στην ''Ιθάκι σου'' αν δεν είσαι έτοιμος για το ταξίδι. 
Δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ στην ''Ιθάκη σου'' αν αμφιβάλλεις ότι θα φτάσεις. 
Δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ στην ''Ιθάκη σου'' αν ξεχάσεις τον προορισμό σου. 
Δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ στην ''Ιθάκη σου'' αν θεωρείς ως προϋπόθεση ότι τον δρόμο σου πρέπει να στον στρώσουν με ροδοπέταλα. 
Δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ στην ''Ιθάκη σου'' αν δεν είσαι διατεθειμένος να δοκιμαστείς. 

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τον δρόμο. Αρκεί να ξέρεις ότι θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου. Και τότε ο δρόμος θα φωτιστεί  με προοπτικές. 

'' Για να πετύχεις, πρέπει να έχεις τρομερή επιμονή, τρομερή θέληση. "Θα πετάξω πάνω από τις θάλασσες", λέει μια επίμονη ψυχή, ή "θα ανοίξω τα βουνά στα δύο". Με τέτοια ενέργεια, με τέτοια θέληση και με σκληρή δουλειά, θα φτάσεις σίγουρα στο στόχο σου Σβάμι Βιβεκαναντα'' 

Και εν τέλη ο καθένας σε αυτή τη ζωή θα πάρει αυτό που του αξίζει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email