Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αναδυόμενες προκλήσεις και τάσεις στον χώρο του τουρισμού

Ο τουρισμός ως γενική έννοια περιλαμβάνει το ταξίδι με σκοπό την ψυχαγωγία και την ανάπαυση καθώς και το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που περικλείει το ταξίδι.  Ο τόπος διεξαγωγής του ταξιδιού αποτελεί τον τουριστικό προορισμό.   ( citybranding.gr)

Ο τουριστικός προορισμός αποτελείται και προσδιορίζεται από επιμέρους στοιχεία όπως την τοπική κοινωνία,  τη νοοτροπία,  την οικονομική και κοινωνικοπολιτική κατάσταση,  το πολιτισμικό υπόβαθρο, τη μορφολογία, το κλίμα, τις υποδομές, την ταυτότητα και την εικόνα. Είναι  επίσης άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ιδιαίτερες ανάγκες, επιθυμίες και προσδοκίες των ταξιδιωτών, τις οποίες καλείται να ικανοποιήσει για να αποτελέσουν κίνητρο επίσκεψης. Ακολούθως, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνoύς τουριστικής αγοράς,  η οποία διακρίνεται από ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, δικτύωση, πληροφόρηση και κατά επέκταση, μεγάλο ανταγωνισμό .

Προσφορές:
Κρήτη: 5 διανυκτερεύσεις, από 86,44 ευρώ, συνολική τιμή κράτησης!
Η Ελλάδα είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ 133 χωρών, σύμφωνα  με το Travel & Tourism Competitiveness Report, 2009 όπως δημοσιεύτηκε από το World Economic Forum  (investingreece.gov.gr).
Φέτος η Ελλάδα, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής  αστάθειας, διανύει τη  δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών , γεγονός που δεν άφησε ανέπαφο και τον τουρισμό. Υστέρηση 5,1%  εμφανίζουν οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα 13 κύρια αεροδρόμια της χώρας για το πρώτο πεντάμηνο του έτους (Ιανουαρίου- Μαΐου 2012 ) σε σχέση πάντα με την περυσινή χρόνια. 

Εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς υπό της παρούσες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες:

•       Είναι τελικά τα έσοδα από τον τουρισμό αρκετά για να αποτελέσουν τη βασική βιομηχανία της χώρας?
•       Ποια προβλήματα καλείται να επιλύσει ο Τουρισμός για την ενίσχυσή του;
•       Ποιες νέες μορφές ανάπτυξης του κλάδου επιτάσσουν  τα σημάδια των καιρών;

Μερίδιο της χώρας υποδοχής από την πίτα των τουριστικών εσόδων

Τι εισπράττει εν τέλει η χώρα υποδοχής; Είναι γεγονός ότι μεγαλύτερο κομμάτι του τουριστικού πακέτου προπληρώνεται στο εξωτερικό. Αρκετοί τουρίστες διαμένουν σε ξενοδοχεία ιδιοκτησίας διεθνών επιχειρηματικών αλυσίδων και επιλέγουν τις υπηρεσίες πρακτορείων που είναι εξαρτημένα από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες που τους πούλησαν το αρχικό πακέτο διακοπών. Οπότε τα έσοδα του τουριστικού τόπου υποδοχής περιλαμβάνουν απλά τα έξοδα των βασικών αναγκών των τουριστών. Η χώρα υποδοχής επιβαρύνεται και με επιπλέον έξοδα σε υποδομές και υπηρεσίες στην προσπάθειά της να αυξηθεί ο τουρισμός. (travelmag.org)

Η εποχικότητα της τουριστικής περιόδου κατά τους θερινούς μήνες μόνο μεταφράζεται, ειδικά για τη χώρα μας, σε κόστος συντήρησης των υποδομών,  καθόλου έσοδα τους χειμερινούς μήνες και εποχιακά άνεργο πληθυσμό. Ο υψηλός βαθμός εποχικότητας επιδρά με την σειρά του και στο κόστος και στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος κατά τους θερινούς μήνες.

Η μεγάλη φοροδιαφυγή στον τουριστικό κλάδο λόγω της κρατικής και νομοθετικής ανεπάρκειας μειώνει παράλληλα και τη δυνατότητα κρατικών επενδύσεων σε επιπλέον αναγκαίες υποδομές.

Προβλήματα του Ελληνικού Τουρισμού
Αν και η Ελλάδα χαίρει μεγάλης αναγνωσιμότητας  λόγω της ανυπέρβλητης πολιτισμικής της κληρονομιάς και του φυσικού κάλους της, δεν είναι λίγοι - εντός και εκτός συνόρων – που κατά καιρούς έχουν επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός τουρισμός όπως:

- Χαμηλό ποιοτικό κέντρο βάρους στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.
- Οι τιμές του τουριστικού προϊόντος γίνονται αντιληπτές από τους τουρίστες ως πολύ υψηλές και ασταθείς.
- Προβληματικές και ελλιπείς μεταφορικές και συγκοινωνιακές διασυνδέσεις στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά όπως και σε υποδομές και πληροφοριακές ενδείξεις (σήμανση).
- Ελλιπείς δημόσιες υποδομές ιδίως στις πύλες εισόδου της χώρας.
- Ελλιπείς υπηρεσίες από υποστηρικτικούς φορείς (προσωπικό αεροδρομίων, οδηγοί ταξί κ.ά.).
- Έλλειψη εγκαταστάσεων και βασικών υποδομών (ανεπάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, προβλήματα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και λυμάτων, μη ολοκληρωμένα συγκοινωνιακά έργα κ.ά.) καθώς και οργανωμένων υποδομών φιλοξενίας σε δημόσιους και αρχαιολογικούς χώρους. ( pelekanakisgeorgios.blogspot.gr )

Εκ των παραπάνω τίθεται λοιπόν το ερώτημα τι θα μπορούσε να αποτελέσει την αναπτυξιακή διέξοδο του ελληνικού τουρισμού; Ως αναδυόμενες προκλήσεις και τάσεις στον χώρο του τουρισμού μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθες:

•       Ο Αειφόρος ή αλλιώς υπεύθυνος τουρισμός χαρακτηρίζεται ΄΄ο τουρισμός που ενισχύει την απασχόληση και την δημιουργία εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες, μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην αισθητική, στις τοπικές δομές’’ (akti.org.cy ).  Με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 19ης Οκτωβρίου 2007 με τίτλο «Ατζέντα για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό» [COM(2007) 621 σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη και έκδοση ατζέντας για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό. Οικονομική ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού: είναι οι κεντρικοί άξονες δράσης αυτής της μορφής τουρισμού (ttp://www.kee.gr/perivallontiki/teacher1_2.html).

•       Βιωματικός τουρισμός ορίζεται  "η  μορφή εκείνη του τουρισμού που  δημιουργεί εμπειρίες στους επισκέπτες με μια σειρά από αξέχαστες εξατομικευμένες δραστηριότητες μεγάλης διάρκειας, που εμπεριέχουν αισθησιακά ερεθίσματα και διασυνδέουν σε συναισθηματικό, σωματικό , πνευματικό επίπεδο" ( creativetourismnetwork.org). Εναλλακτικές μορφές βιωματικού τουρισμού μπορεί να είναι: ο οικολογικός τουρισμός, αγροτουρισμός, ο τουρισμός υγιεινής διαβίωσης, πολιτιστικός, θρησκευτικός, εκθεσιακός, θέας τοπίων, παρατηρητικός, περιπατητικός τουρισμός.
Θα ακολουθήσει από το βήμα του www.en-gr.com μια σειρά άρθρων στα οποία θα αναλύσουμε εκτενέστερα τις νέες μορφές τουρισμού χρησιμοποιώντας παραδείγματα από ήδη εφαρμοσμένες πρακτικές  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

Πηγή: http://www.en-gr.com/index.php/el/peritourismou/tourismossthnellada/607-tourism-in-greece



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου