Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

"Δεν έχουμε κληρονομήσει τον φυσικό πλούτο της Γης, τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τον παραδώσουμε καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε…"


 
Εν έτη 2012 και μέσα στο γενικότερο κλίμα παγκόσμιας οικονομικής ανασφάλειας και ύφεσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα έχουν μειωθεί αισθητά.

Ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε ραγδαία πλην όμως αλόγιστα, χωρίς εξειδίκευση, όραμα και στρατηγική. Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η νοοτροπία μας χρησιμοποιήθηκαν, αλλοιώθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, εξευτελίστηκαν με απώτερο σκοπό το "γρήγορο κέρδος".

Γιατί η κατανάλωση και η εμπορευματοποίηση των πάντων σαφώς ανεβάζει τους οικονομικούς δείκτες, αλλά όπως απεδείχθη μόνο παροδικά…

Στην Ελλάδα του σήμερα επομένως, τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, η ανάγκη για νέο προσανατολισμό θεωρείται επιβεβλημένη. Χαρακτηριστικά  ο κ. Βιδάλης ( πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ ) σημείωσε σε μια ομιλία του ότι «οι επιχειρήσεις δεν επιτυγχάνουν μέσα σε κοινωνίες που αποτυγχάνουν». (http://www.sevbcsd.org.gr/article/84/strategiko-plaisio-draseon-sto-epikentro-tes-genikes-suneleuses-tou-sumbouliou-seb-gia-te )

Προσφορές:
Κέρκυρα: 3 διανυκτερεύσεις, δίκλινο, από 77 ευρώ, συνολική τιμή κράτησης!


Μέσα στο γενικότερο λοιπόν αυτό κλίμα προβληματισμού και ( επιφυλάσσομαι ) νοερής ενδοσκόπησης, όλοι μιλούν με ενθουσιασμό και έπαρση για την αειφόρο ή αλλιώς βιώσιμη ανάπτυξη την στιγμή που στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως αποτελούσε θέμα συζήτησης εδώ και δεκαετίες.

Από την 19η Οκτωβρίου 2007 καθορίστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον τα πλαίσια δράσης προς αυτήν την κατεύθυνση, με τίτλο «Ατζέντα για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό».

Ουσιαστικά με τον αειφόρο τουρισμό επιδιώκεται η ενίσχυση της απασχόλησης και η δημιουργία εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην αισθητική και στις τοπικές δομές με τη χρήση  φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων’’ (www.akti.org.cy )- ( http://www.inioxos.gr/abc/downloads/2010/arxeio_eisigisewn/2_8_Aravosis_Konstantinos.gr.pdf )

Έρχεται λοιπόν ο αειφόρος Τουρισμός να υπογραμμίσει και να παρέμβει σε παραλείψεις και προβλήματα που προκάλεσε ο μαζικός τουρισμός έως σήμερα που μεταξύ άλλων είναι:

-  Καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας του τόπου από πυρκαγιές τους θερινούς μήνες.
- Αλόγιστη και χωρίς κριτήρια ανοικοδόμηση τουριστικών οικισμών που τις περισσότερες φορές είναι μη συμβατοί με την ιστορική και εικαστική κληρονομιά του τόπου.
- Ρύπανση του περιβάλλοντος από υπερπολλαπλασιασμό απορριμμάτων τους θερινούς μήνες.
- Ρύπανση των παράκτιων και πολυσύχναστων παραλιών
- Αλλοίωση των αρχαίων μνημείων από ρύπους καυσαερίων
- Θαλάσσια ρύπανση
- Σημαντική μείωση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από την παράνομη αλιεία
- Συγκοινωνιακά προβλήματα και ηχορύπανση
- Υπερκατανάλωση σε ενέργεια ( όπως νερό, ρεύμα )
- Αλλοίωση της ποιότητας των γαστρονομικών απολαύσεων και της ελληνικής γαστρονομίας ειδικότερα λόγο της χρήσης κακής ποιότητας πρώτων υλών.
- Μείωση της ενασχόλησης με την αγροτική καλλιέργειας και αποκλειστική ενασχόληση με τουριστικά επαγγέλματα γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

Και μόνο η ενδεικτική αναφορά των παραπάνω είναι αρκετή για να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο τόπος χάνοντας ότι πολυτιμότερο έχει τον φυσικό και ιστορικό του πλούτο, θα συμπαρασύρει μαζί του αρνητικά και την τουριστική ανάπτυξη.

Ο αειφόρος τουρισμός έρχεται να εμπνεύσει για νέες δράσεις, τις οποίες καλούνται οι τοπικές κοινωνίες, το κράτος και οι πολίτες να  αναπτύξουν και να υλοποιήσουν σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Ενδεικτικά πλαίσια αειφόρων δράσεων που θα αναβαθμίσουν την αξία του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας μπορούν να είναι:

-       Χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως Φωτοβολταϊκά, Γεωθερμία, Βιοθερμία.
-       Εδραίωση μηχανισμών και μεθόδων ανακύκλωσης ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπως κομποστοποίηση των απορριμμάτων που πάνε στις χωματερές και που μπορούν να μειώσουν τα σκουπίδια μέχρι και 40% και να παράξουν πολύτιμο φυτόχωμα.
-       Ρύθμιση του είδους, της έντασης και της ανάμειξης των επιθυμητών χρήσεων γης.
-       Βελτίωση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Αποκατάσταση, βελτίωση και δυναμική ανάπλαση των ανοιχτών ελεύθερων χώρων.
-       Ανάληψη δράσεων για αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, όπου αυτό έχει αλλοιωθεί από ανθρώπινες παρεμβάσεις (π.χ., μετατροπή των λιμνών σε υδροπάρκα και χώρους αναψυχής, παραποτάμια πάρκα.)
-       Ανάδειξη των αξιόλογων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος (πχ  πλατανόδασος) και σύνδεση μεταξύ τους (μονοπάτια που συνδέουν παραλίες,  χωριά, καταρράκτες,  λίμνες, φαράγγια, εκκλησάκια, ιστορικούς χώρους  κλπ).
-       Ανάδειξη χαρακτηριστικών κτισμάτων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
-       Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών.
-       Διατήρηση και ανάδειξη σημαντικών στοιχείων που διακρίνουν μια περιοχή (π.χ. παλιές βρύσες, πηγάδια, κλπ).
-       Αναβάθμιση των πλατεών, καθορισμό χώρων κοινωνικών εκδηλώσεων (υπαίθριων / κλειστών).
-       Ελαχιστοποίηση της διερχόμενης κυκλοφορίας, περιμετρικοί χώροι στάθμευσης. Χάραξη περιφερειακού οδικού δικτύου. Πιθανή δημιουργία θεματικού πάρκου.
-       Ανάδειξη οικοσυστημάτων, φυσικών μνημείων, ευαίσθητων περιοχών & δημιουργία υποδομών παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης
-       Βελτίωση και διαφοροποίηση  του τουριστικού προϊόντος με επικέντρωση στη υψηλή ποιότητα και την υψηλή προστιθέμενη άξια (καλύτερη ποιότητα στα καταλύματα, χώρους εστίασης, χώρους αναψυχής, πολιτιστικές υποδομές,  παραθαλάσσια  αθλητικά κέντρα, υποθαλάσσιο πάρκο για προσέλκυση δυτών, κλπ).
-       Αύξηση της παραγωγικότητας και εμπορευσιμότητας  των προϊόντων του ελληνικού πρωτογενούς τομέα (έξυπνες καλλιέργειες, βιολογικά προϊόντα, παραγωγή πιστοποιημένων κηπευτικών, Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης κλπ.).
(http://kireas.org/smf/index.php?topic=937.0 )

Στις αναφερόμενες δράσεις η συμμετοχή του συνόλου των τοπικών τουριστικών και παραγωγικών φορέων στον σχεδιασμό και την αναπτυξιακή διαδικασία είναι αναγκαία για να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Το κράτος ως ρυθμιστής και επιτηρητής πρέπει να ορίσει το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο που θα προάγει ανάλογες δράσεις και θα επιπλήττει πλέον αυστηρά τους παραβάτες του οικοσυστήματος.

«Δεν έχουμε κληρονομήσει τον φυσικό πλούτο της Γης, τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά ως βασική αρχή της βιωσιμότητας ( Brundland WCDE, 1987 ).  Ίσως όμως καλό θα ήταν να προχωρήσουμε την σκέψη μας ένα βήμα παρακάτω προσθέτοντας "και οφείλουμε να τον παραδώσουμε καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε" .

Κλείνοντας θα αναφερθώ σε μία επισήμανση του Δημήτρη Ρόκου που πολύ εύστοχα συμπεριλαμβάνει ως βασική αρχή της Ανάπτυξης τον ανθρώπινο παράγοντα: "Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη, μπορεί να υπάρξει, μόνο όταν τελείται σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό πάντα στον άνθρωπο τις προαιώνιες ευγενείς του αξίες και το «όλο» φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον, στο οποίο αυτός εντάσσεται ειρηνικά και δημιουργικά ως αναπόσπαστο και όχι κυρίαρχο μέρος του…" . http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B5%CE%B9%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7

 Πηγή: Από Δώρα Κυριακοπούλου στο http://www.en-gr.com/index.php/el/peritourismou/670-earth-natural-sources

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου